Protocol conversie en monitoring van batterij energie opslag systeem door Ymif Engineering

Een aantal weken geleden vond de opening plaats van de eerste Huawei FusionSolar Utiliteitschaal Batterij project in de Benelux, bij het bedrijf Fluwel in Petten. Een project waarbij een Battery Energy Storage System (BESS) met een capaciteit van 2MWh is geïnstalleerd in een situatie met zonne- en windenergie. Ymif Engineering is nauw betrokken geweest bij dit project als specialist op het gebied van protocol conversie en monitoring.

Batterij voor netcongestiemanagement, onbalans handel en FCR

Het 2MWh batterijsysteem slaat zonne- en windenergie op en wordt gebruikt voor netcongestiemanagement, onbalans handel en FCR. Wanneer vraag en aanbod van elektriciteit op het elektriciteitsnet niet in balans zijn, levert de batterij elektriciteit levert of neemt het juist elektriciteit op. Bij een hoge elektriciteitsvraag kan de batterij elektriciteit leveren, terwijl deze bij een lage vraag elektriciteit kan opslaan. De primaire bron voor opslaan is het zonne- en windpark, maar opslaan uit het elektriciteitsnet is ook mogelijk. De plaatsing van dit systeem is de start van een grootschalige uitrol van de Huawei batterij energie opslag systemen.

Dergelijke batterijoplossingen zijn beschikbaar voor ontwikkelaars en klanten en kunnen op maat gemaakt worden. Er is een 200 kWh 400 V oplossing ontwikkeld voor zowel particuliere als industriële toepassingen, schaalbaar tot 1 MWh. De 2 MWh 800 V oplossing, zoals toegepast bij het project Land van Fluwel, kan oneindig opschalen.

Protocol conversie

Bij de installatie van het batterijsysteem is protocolconversie toegepast om de communicatie tussen de bestaande systemen van het zonne- en windpark en het nieuwe batterijsysteem mogelijk te maken. Protocolconversie draagt bij aan de interoperabiliteit en efficiëntie van complexe systemen. Ymif Engineering heeft dit succesvol uitgevoerd voor dit project.

Het proces van protocol conversie omvat het decoderen van gegevens van het oorspronkelijke protocol, het omzetten naar een gemeenschappelijk formaat en vervolgens het coderen van de gegevens in het doelprotocol. Dit vereist diepgaande kennis van zowel het oorspronkelijke als het doelprotocol, evenals de mogelijkheid om gegevens nauwkeurig te interpreteren en te vertalen tussen beide.

Communicatie in het systeem

Bij een batterij energie opslag systeem is het belangrijk om actuele data tot de beschikking te hebben. Ymif Engineering is verantwoordelijk voor het uitlezen van de batterij en het geschikt maken van de data voor de FCR inclusief lokale logging. Bovendien heeft Ymif Engineering ook het fallback scenario geïmplementeerd en faciliteren en monitoren we de onderlinge communicatie in het systeem.

Ymif specialist in Energie opslag

Ymif Engineering is al 20 jaar specialist in energie management en opslag systemen. Dit zijn enkele projecten waar wij in de afgelopen 20 jaar aan gewerkt hebben.

  • In 2001 ontwikkelde Ymif de eerste batterijen voor radar systemen voor defensie. Deze batterijen zijn voortdurende doorontwikkeld en hebben geleid tot de ontwikkeling van Lithion ion batterij packs voor het radarsysteem Squire van Thales.
  • In 2006 heeft Ymif de eerste Warmte Kracht Koppeling (WKK) besturingssystemen ontwikkeld en geproduceerd. Een WKK systeem maakt het mogelijk om afhankelijk van de fluctuerende energieprijs verbruikers in te schakelen of juist energie te leveren aan het net.
  • In 2015 heeft Ymif besturingssoftware an alle besturingselektronica gemaakt voor het energie opslag syteem van Akkerbouwbedrijf de Jong. Dit YMIF systeem is het eerste systeem dat wereldwijd een DNV-GL goedkeuring heeft behaald.
  • In 2017 heeft Ymif een buurtbatterij ontwikkeld in Rijsenhout, om overbelasting van het energienet in de wijk te voorkomen.
  • Vanaf 2018 heeft YMIF verschillende besturingen ontwikkeld voor curtailment van PV installaties. De installaties worden online gemonitord en anno 2023 optimaliseren deze systemen de energie rekeningen voor meer dan 120 gebruikers.
  • In 2023 heeft Ymif een communicatie en besturingssysteem ontwikkeld en opgeleverd voor het elektrische laadplein in Belfeld. Dit systeem kan op afstand gemonitord en geregeld worden.

Ook interesse in de energieopslag oplossingen van Ymif Engineering? Neem dan contact op met ons.