Embedded Software

De functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid van een product wordt voor een belangrijk deel bepaald door software. Embedded software is software die specifiek is ontworpen om te draaien op elektronica en vormt hiermee een integraal onderdeel van het product.  Embedded software wordt meestal geschreven in een programmeertaal op lage niveaus en is geoptimaliseerd voor de specifieke hardware waarop het wordt uitgevoerd bijvoorbeeld voor het aansturen van een apparaat of systeem. Het is belangrijk dat embedded software real-time werkt en dat bij de ontwikkeling ook rekening gehouden wordt met het beschikbare geheugen en verwerkingskracht.

Software cruciaal voor goed functionerende hardware

Zonder werkende software zal de ontwikkelde hardware niet functioneren. De ontwikkeling van embedded software voor de betreffende hardware is dan ook even belangrijk als de ontwikkeling van hardware en het is daarom dat we hier in een vroeg stadium hiermee beginnen. De software wordt door ons zelf geschreven en zal ervoor zorgen dat de hardware goed functioneert en gebruiksvriendelijk is. Een groot voordeel is dat software slechts één keer geschreven hoeft te worden. Echter, het kan wel nodig zijn om software updates uit te voeren. Het is belangrijk om hier vooraf goed over na te denken. Door connectiviteit aan een product toe te voegen kunnen de update ook vaak ‘over- the-air’ gedaan worden.

Kwestie van testen en programmeren

Embedded software moet aan strenge eisen voldoen als het gaat om kwaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid. In combinatie met op maat gemaakte hardware vormt dit een grote technische uitdaging. Een uitdaging die de software Engineers van Ymif Engineering elke keer opnieuw met vertrouwen aangaan in nauwe samenwerking met de hardware engineers van Ymif. Optimaal werkende software is een kwestie van veel programmeren en testen. Al in een vroeg stadium testen we de software om bugs eruit te halen. Net zo lang totdat het naar volledige tevredenheid werkt.